Galileo Galilei Sözleri

Galileo Galilei’nin Engizisyona Verdiği İfade

“Bu, diyalog tarzında yazılmış bir kitaptır ve Dünya’nın yasasını ya da daha ziyade başlıca iki Dünya sistemini, göklerin ve öğelerin düzenini ele almaktadır.”

Salviati, “büyük bir geminin güverte altındaki kamaralarından birine bir arkadaşınızla kapanın” der,

…“ve yanınızda, sinek kelebek gibi küçük kanatlı hayvanlarla, içinde balık bulunan bir leğen alın. Bir şişedeki suyun da altındaki kaba damla damla akmasını sağlayın. Gemi hareketsiz dururken, kanatlı hayvanların kamaranın her tarafına aynı hızla uçtuklarına dikkat edin. Balık da gayet kayıtsız bir şekilde her yöne yüzecek, şişedreki su kaba akmaya devam edecektir.

Herhangi bir şeyi arkadaşınıza doğru atarken, (mesafeler eşitse) hiçbir yönde diğerlerine göre daha fazla güç sarf etmeniz gerekmeyecektir. Ayaklarınızı birleştirip sıçrayın; her yönde aynı mesafeye alacaksınız.

Siz bütün bunları (her ne kadar gemi hareketsizken bütün bunların bu biçimde olması gerektiğine kuşku bulunmasa da) dikkatle gözlemlerken, gemi, (hareketi şu ya da bu yöne yalpalanmadan tekbiçimli olacak şekilde) istediğiniz bir hızla hareket etsin. Yukarıdaki etkilerde en ufak bir değişiklik olmadığını göreceğiniz gibi, bu etkilerden herhangi birine bakarak geminin durmakta mı olduğunu yoksa hareket mi ettiğini dahi söyleyemezsiniz”…

Galileo’nun yakın dostuna mektubu

Galileo Galilei 13 Ocak 1633 tarihinde kendisini yaşadığı yer olan Arcetri’deki evinden Engizisyoncuların isteği üzerine Roma’ya hasta olmasına rağmen giderken en yakın dostuna yazdığı mektuptan bir alıntı.

Şimdi Roma’ya gidiyorum. Engizisyon tarafından çağrıldım. Bir süre önce Dialogue’umu toplattılar. Güvenilir kaynaklardan işittiğime göre, Cizvit Pederler, yüksek çevrelerde kitabımın Luther ve Kalvin’in yazılarından bile daha melun ve muzır olduğunu yaymışlar. Hem de bütün bunlar basım ruhsatı almak için Roma’ya şahsen gidip elyazmasını Kutsal Sarayın Efendisine sunmuş olmama, kendisi de bunları büyük bir titizlikle incelemiş, üzerinde değişiklikler, eklemeler ve çıkarmalar yapmış hatta basım ruhsatı vermiş, Floransa’da tekrar incelenmesini buyurmuş olmasına rağmen oluyor. Buradaki görevli, değiştirecek bir şey bulamayınca, işini özenle yaptığını gösterebilmek için, örneğin “Evren”, “nitelik”, “ilahi ruh” gibi sözcükler yerine “doğa”, “sıfat”, “tanrısal ruh” gibi kelimeler koymakla yetinmiş ve bunu, aksi halde başımın azgın düşmanlar ve amansız sorgucularla belaya girebileceği düşüncesiyle yaptığını söyleyerek mazur göstermişti; nitekim dediği çıktı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir