Johannes Gutenberg Sözleri ni sayfamızda bulabilir ve facebook, twitter, whatsapp üzerinden sevdiklerinizle ücretsiz bir şekilde paylaşabilirsiniz.
Johannes Gutenberg Kimdir? Buluşları Nelerdir?
(1400-1468) Johannes Gutenberg genellikle matbaanın mucidi olarak bilinir. Aslında yaptığı ise, matbaa harfleri ve baskı makinesinin çeşitli yazıların hızla ve doğru olarak basılabilmesini sağlayacak şekilde kullanabilmesi için bilinen ilk yöntemi geliştirmekti.
Hiçbir buluş tek bir kişinin zihninden olgunlaşmış olarak fışkırmaz, matbaa da fışkırmadı. Baskı kalıplarıyla aynı ilkeler üzerine geliştirilmiş mühürler ve mühür yüzükleri antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Baskı kalıpları Çin’de, Gutenberg’den yüzyıllar önce bilinmekteydi; hatta burada 868 yılı civarında basılmış bir kitap bile bulunmuştu.
Yöntem Batı’da da Gutenberg öncesinde biliniyordu. Baskı kalıpları bir kitaptan bir çok kopya basılmasına olanak sağlar. Ancak bu yöntemin bir büyük mahzuru vardır; her yeni kitap için yeni baskı levhalar’ hazırlamak gerektiğinden, değişik kitapların basılması için pratik değildir.
Bazen Gutenberg’in esas yaptığı işin baskı harflerini icat etmek olduğu söylenir. Ancak baskı harfleri Çin’de on birinci yüzyıl ortalarında, Pi Sheng isimli bir kişi tarafından icat edilmiştir. Bu harfler topraktan yapılmıştı, pek dayanıklı değildi; ama Çinliler ve Koreliler bir dizi iyileştirme yaptılar ve Koreliler Gutenberg’in çok öncesinde metal harfler kullanır oldular. Hatta on beşinci yüzyılın başlarında, Kore hükümetinin baskı harfleri üreten bir dökümhanesi vardı.
Tüm bunlara rağmen, Pi Sheng’i bu alanda etkili bir kişi kabul etmek yanlış olacaktı. Öncelikle, Avrupa baskı harflerini Çin’den öğrenmedi, kendi başına geliştirdi. İkinci olarak baskı harfleriyle baskı tekniği, Batı’dan modern baskı tekniklerinin öğrenildiği yakın zamanlara kadar Çin’de de yaygın kullanımda değildi.
Modern baskı tekniğinin dört ana bileşeni vardır. Birincisi hareketli baskı harfleri ve onları yerleştirip yerlerinde sozlersitesi.com sabitleyecek yöntemlerdir. İkincisi baskı makinesinin kendisidir. Üçüncüsü baskıya uygun bir mürekkep ve sonuncusu da baskıya uygun kağıt gibi bir zemindir. Kağıt Çin’de uzun yıllar önce (Ts’ai Luntarafından) yapılmıştı ve Batı’da kullanımı Gutenberg’den önce yaygınlaşmıştı.