Y Harfi İle Başlayan Atasözleri ve Kısa Anlamlarını sayfamızda bulabilirsiniz, facebook, twitter, whatsapp üzerinden sevdiklerinizle ücretsiz bir şekilde paylaşabilirsiniz.
Ya bu deveyi gütmeli ya bu diyardan gitmeli. : Buranın şartlarına uymalı veya buradan ayrılmalı.
Ya deve ya deveci (deve üstündeki hacı). : İlerisi için verdiğim sözden korkmuyorum, o zamana kadar şartlar değişebilir.
Ya devlet başa ya kuzgun leşe. : Sonunda büyük bir başarıya ulaşmak için yok olma tehlikesi bile göze alınır.
Yabancı koyun kenara yatar. : Bir topluluğa yeni katılan kimseyi çevresi hemen aralarına almaz, o yüzden bir süre yabancılık çeker, onlardan uzak durur.
Yabancı kuşun başı kanadı altında olur. : Bir topluluğa yeni katılan kimseyi çevresi hemen aralarına almaz, o yüzden bir süre yabancılık çeker, onlardan uzak durur.
Yad elde beylik sürmeden, yurtta züğürt gezme yeğdir. : Gurbete düşmüş bir insan, ne denli varlık içinde bir yaşam sürüyor olsa da doğup büyüdüğü yeri arar.
Yağ yiyen köpek tüyünden belli olur. : Durup dururken yaşama sozlersitesi.com düzeyinde bir yükselme olan kişi, kendisinden şüphe edildiği gibi çalıp çırpıyor demektir.
Yağına kıymayan çöreğini yoz (kuru) yer. : Bir iş için gerektiği kadar fedakârlıkta bulunmayan kişi sonucun kusurlarını hoş görmelidir.
Yağmur yağsın da varsın kerpiççi ağlasın. : Yağmurdan yararlanacakların sayısı zarar göreceklerden daha fazladır, yeter ki yağmur yağsın.
Yakın (hayırlı) dost (komşu) uzak (hayırsız) hısımdan (akrabadan) yeğdir (iyidir). : İlgi ve iyiliklerini görmekte olduğumuz komşu ve dostlarımız, hiçbir ilgisini görmediğimiz hısımlarımızdan bize daha yakındır.
Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış. : Yalan söylemeyi huy edinen kimsenin sözlerine, gerçeği söylediği zaman bile inanılmaz.
Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. : Söylenen söz yalansa durum çok geçmeden anlaşılır.
Yalnız kalanı kurt yer. : Yardımcısı bulunmayan kişi, kendini tehlikeden koruyamaz.
Yalnız öküz çifte (boyunduruğa) koşulmaz. : İki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
Yalnız taş, duvar olmaz. : Nasıl bir tek taş ile duvar örülmezse insan da tek başına önemli bir işi başaramaz, başkalarıyla ilişki kurmak, işbirliği yapmak zorundadır.
Yalnızlık, Allah’ a mahsustur (yaraşır). : İnsan ancak toplumsal dayanışma ve iş bölümü içinde rahat ve huzurlu yaşayabilir.
Yaman komşu, yaman avrat, yaman at birinden göç, birin boşa, birin sat. : Komşun kötü ise başka bir yere göç, eşin geçimsizse ayrıl, atın azgınsa sat, kurtul.
Yanık yerin otu tez biter. : Kişinin yüreğini yakan acı, az zaman sonra küllenir, yerini yeni ve neşeli duygulara bırakır.
Yanlış hesap bağdat?tan döner. : Ortaya çıkan bir yanlışlık çok geç de olsa düzeltilebilir.
Yanmış harmanın öşrü alınmaz. : Önce verimli iken kazaya uğramış olan şeyden, artık gelir, verim beklenmez.
Yapı taşı yerde kalmaz. : Değerli kimse boşta kalmaz, kendisine bir iş verilir.
Yapı taşı, yapıdan (yerde) kalmaz. : Değerli kimse boşta kalmaz, kendisine iş verilir.
Yâr beni ansın bir koz ile, o da çürük çıksın. : Bir sozlersitesi.com dostun verdiği armağan küçük ve değersiz olsa bile verilen kişinin hatırlandığını göstermesi bakımından çok değerlidir.
Yar, yakıldığı gün tozar. : Bir felaket meydana geldiği anda büyük bir tepki ve panik yaratır, daha sonra durumun eski ağırlığı kalmaz.
Yara sıcakken sarılır. : Bir acıyı dindirmek için gereken yardım hemen yapılmalıdır.